Rickards goda potatisgratäng
6-8 personer

1 kg potatis gärna King Edward
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl mjölk
5 dl grädde
1 tsk timjan
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
200 g riven ost

Skala och skiva potatisen i ca 5 mm tunna skivor.
Skala och finhacka den gula löken, fräs den i 1 msk smör tillsammans med pressad vitlök i en rymlig kastrull.
Tillsätt sedan mjölk, grädde, salt och kryddor.
Lägg sedan i den skivade potatisen och låt den koka väldigt försiktigt tills den blir mjuk.
Häll i potatisblandningen i en ugnssäker form.
Toppa med 200g riven ost.
Gratinera mitt i ugnen, 175 grader, tills osten fått fin färg. Ca 20 minuter.

<strong>Ugns potatis, rostad potatis</strong>
Använd potatis med fint skal och gärna en fast sort.
Större potatis klyftas och mindre potatis rostas hela.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg potatisen på en plåt. Ringla över lite olja och salt. Blanda.
Sätt in i ugnen, klart när potatisen är mjuk, ca 20-25 minuter.

<strong>Annas goda potatismos</strong>
Koka 1 kg skalad King Edward i saltat vatten (ca 1 tsk salt) tills den blir mjuk,
ca 20 minuter (kokas snabbare om den tärnas).
Häll av vattnet.
Lägg i 50g smör i kastrullen. Vispa med elvisp och tillsätt 2-3 dl mjölk, lite i taget, till önskad konsistens. Smaksätt med ½ tsk salt och ½ krm vitpeppar.

[/fusion_text]