Ljus Potatislimpa!

 

Till 2 bröd

50 g jäst

5 dl vatten

500 g kokt potatis (skalad)

½ msk socker

3 tsk salt

Ca 17 dl fullkornsvetmjöl ( 1,1 kg)

Ev 1 msk stötta fänkålsfrön

 

Smula jästen. Häll över fingervarmt vatten och rör tills jästen löst upp sig.

Riv eller pressa ner potatisen, samt häll i sockret i degvätskan.

Blanda salt och mjöl. Tillsätt det och arbeta ihop degen kraftigt i maskin eller för hand tills degen släpper från skålen kant. Pudra över lite mjöl och låt sedan degen jäsa under bakduk till degen blivit dubbelt så stor.

 

Stjälp upp degen på en mjölad bänk och arbeta ev in lite mer mjöl. Dela degen i 2 och forma 2 knubbiga limpor. Nagga bröden med en gaffel. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper. Täck bröden med en brödduk. Låt bröden jäsa ca 1 timme.

 

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15 min. Flytta sedan upp plåten ett steg och grädda ytterligare 40 minuter.

 

Låt bröden svalna. Lägg dem i en plastpåse och låt dem vila ett dygn innan de skärs i skivor.