Om potatis

Potatisens hälsosamma fördelar
Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror, utan också en av de nyttigaste. Potatisen har fått mycket kritik de senaste åren av olika dietister. Många gånger är det ren okunskap då den faktiskt innehåller relativt få kalorier och är sprängfylld med nyttigheter. Potatis innehåller värdefulla vitaminer ,den är proppfull med komplexa kolhydrater och fibrer (mest i skalet). Om du äter den med skalet på får du också i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter. T.ex. den cancerhämmande antioxidanten glutation.

Potatis är mättande och den neutrala smaken gör att potatisen passar till det mesta. Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin som gör oss nöjda och lugna. Mycket mat/odlad ha åkermark FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har bestämt sig för att lyfta fram potatisens betydelse och främja både produktion och konsumtion världen över. Framför allt hoppas de att fler småbönder i utvecklingsländer ska börja odla potatis som ett skydd mot de skenande matpriserna. Det finns goda skäl att hylla potatisen. Ingen annan gröda ger så snabbt så många kalorier på så liten yta. Dessutom producerar potatis flest kalorier per liter vatten och går att odla i dåliga jordar och kalla, karga områden.

Potatisen är en gröda som vissa länder och kulturer i perioder har förlitat sig på som enda kalorikälla. Potatisen innehåller fullvärdigt protein, massor av mineraler (som magnesium), vitaminer, dessutom massor av energigivande kolhydrater. Potatisen innehåller också fibrer, och en hel del stärkelse som inte bryts ned och därför tros ha ungefär samma effekt som fibrer.

Potatis och rotfrukter är bra basmat. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet.

Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-Vitamin.

Näringsvärde per 100 gram potatis:
cirka 80 g vatten
17,6 g kolhydrater
2,1 g protein
0,1 g fett
7 mg kalcium
0,6 mg järn
53 mg fosfor
76 kcal energi

250 g potatis ger i procent av rekommenderat dagligt intag:

  • 2,3 procent av det dagliga behovet av kalcium
  • 7,8 procent av det dagliga behovet av protein
  • 10,4 procent av det dagliga behovet av energi
  • 11,1 procent av det dagliga behovet av järn för kvinnor
  • 20,0 procent av det dagliga behovet av järn för män
  • 34,4 procent av det dagliga behovet av askorbinsyra

Potatis är till 99,9 procent fettfri.